Jdi na obsah Jdi na menu

Vedená relaxace

23. 3. 2020

 

Při vedené relaxaci využíváme metody autogenního tréninku. Ten usnadňuje regulaci svalového a současně psychického napětí a umožňuje lépe ovládat některé vegetativní funkce.

polynesia-3021072_640.jpgAutogenní trénink je metoda, která při pravidelném provádění přispívá k rychlému obnovení sil a k odstranění příznaků napětí a neklidu. Po dokonalém nacvičení umožňuje autosugestivní ovlivňování některých tělesných funkci a může pomoci i při odstraňování nevhodných návyků a dosahování žádoucích vlastností. Působí na příznaky, neodstraňuje ovšem příčiny napětí, ani příčiny organických nebo neurotických poruch.

Schultzův autogenní trénink patří mezi účinné relaxační techniky, pomocí kterých můžeme v relativně krátké době pracovat se svými myšlenkami a pomocí nich ovládat své tělesné stavy.

Základní principy autogenního tréninku jsou dva: relaxace a koncentrace. Relaxace znamená uvolnění svalstva. Toto svalové uvolnění umožňuje na základě fyziologických souvislostí navodit klid duševní a současně uklidnit a zharmonizovat i činnost vnitřních orgánů. Koncentrace při autogenním tréninku spočívá v soustředění na určitou představu, která pak ovlivňuje organismus. Relaxovaný stav zvyšuje její účinek.

Cvičení se provádí v tomto sledu: cvičení tíhy v končetinách, cvičení tepla v končetinách, uvědomování si klidného dechu, vnímání pravidelné srdeční činnosti, navození pocitu tepla v břiše, vnímání chladného čela. Oči cvičícího jsou zavřeny. Vhodnou polohou je pohodlná poloha vleže. V našich podmínkách ležíme na karimatkách.

Obvykle se řadě lidí nedaří při prvním pokusu vnímat pocity tak jak jsou navrhovány. Po opakovaném tréninku se to ale výrazně zlepší. Vedená relaxace klade nároky na vytrvalost pacienta. Jeho průběh je individuálně různý. Většinou se uvádí, že první účinky autogenního tréninku se projeví cca po třech měsících intenzivního tréninku (pokud pracujete i samostatně doma - každý den půl hodiny).

Autogenní trénink se používá u takových problémů jako jsou: neurózy, toxikomanie, psychosomatické poruchy, závislosti na cigaretě.

 

Kde se koná:

Ve studiu Fyzio, LIDICKÁ 1910 ,Vlašim (1.patro nad VZP) 
 

Kdy se koná:

Relaxace se koná v následujících časech: úterý 14,30-15,00 .

Kolik to stojí:

Skupinová relaxace je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Naše zařízení má smlouvu se všemi pojišťovnami VZP, ZP MVČR, OZP, ČPZP, VoZP, ZPŠ.

Jak se přihlásit:

V případě,že se budete chtít zúčastnit ,pošlete do půl hodiny před zahájením sms v úterý na tel. 739434249Na (PhDr. K.Nosková ), ve středu na tel. 608 518 751 (Mgr. M. Slouková).

Co si vzít s sebou:

S sebou nemusíte nic nosit. Stačí přijít v pohodlném oblečení. Na místě jsou k dispozici deky i karimatky. Případně si přineste malý polštářek pod hlavu.